Paardencoachen. Wijsheid of waanzin?

Komend van iemand die coacht met paarden, zal mijn mening hierover niet verrassend zijn. Toch kan ik me goed voorstellen dat het paardencoachen voor sommigen op z’n minst een vaag gebeuren is. Een paard dat feedback geeft? Je spiegelt? Of nog vager, je innerlijke gevoel spiegelt? Wat moet je je daar in godsnaam bij voorstellen? Als je die moeite al wilt nemen.

Voor wie zo nieuwsgierig is, hierbij de nuchtere realiteit. Wat paarden ‘doen’ tijdens een coachsessie is namelijk gewoon zichzelf zijn (alleen daar kunnen we als mens al veel van leren, maar dat terzijde). Dat betekent dat ze volkomen natuurlijk reageren op hun kudde en omgeving. Natuurlijk is in hun geval, continu omgevingsbewust (dreigt er geen gevaar?) en zorgend voor een gezonde kudde om mee te kunnen vluchten indien nodig.

Wanneer wij jou bij een paard zetten, vormen jullie samen een kudde. Het eerste waar het paard dan aandacht aan besteedt, is, ben jij oké om mee te vluchten? Of zijn er belemmeringen die jou kunnen tegenhouden? Dat kan fysiek zijn, maar ook psychisch of emotioneel. De energie die je daaraan (onbewust) besteedt, kan niet meer voor het vluchten worden gebruikt. Een onveilig gevoel voor het paard. Om dit potentiele gevaar te verhelpen, toont hij jou waar die concentratie aan energie zit en/of wat het is. In de hoop natuurlijk dat je er iets aan doet…

Bij gebrek aan spreektaal, doet hij dit via zijn lichaamstaal. De vertaalslag naar voor jou herkenbare communicatie maken wij, de zogenaamde paardencoaches. In uitwisseling met jou komen we vaak tot nieuwe inzichten en/of (oude) patronen die jou nog belemmeren jezelf te zijn. Als bonus helpt het paard (puur uit eigenbelang dus) je de spanning die in de weg zit, los te laten. Dan sta je meer open voor je omgeving (en dreigend gevaar) en komt er meer energie vrij om te kunnen vluchten. Een opluchting voor beiden (vandaar het gevoel van lastenverlichting dat veel mensen na de sessie ervaren).

Wijsheid of waanzin? Jij mag het zeggen. Voor mij persoonlijk zit de waanzin alleen letterlijk in alle waanzinnige ervaringen en openbaringen die wij hebben mogen begeleiden. Ik durf inmiddels volledig op het paard te vertrouwen (ja, ook ik had mijn bedenkingen). Deze wijze dieren die kunnen communiceren via een bijzonder heldere, voor ons interpreteerbare lichaamstaal. Zonde om daar geen gebruik van te maken!

Twijfel je nog? Ervaar het dan zelf tijdens een Try Inn, een kennismakingsochtend waarbij je meer info en een minisessie krijgt binnen een klein groepje. Kijk in de agenda op onze site wanneer ze plaatsvinden.

#paardencoach #persoonlijkeontwikkeling #TryInn #wijsheid

Recente Posts

Archief

Zoeken met Tags

No tags yet.